Foto delavnica “MAKRO FOTOGRAFIJA”

Približevanje predmetom s svojo kamero nam odpre popolnoma nov svet za fotografiranje. Lahko se približate delčku velikega predmeta in ustvarite zanimivo abstraktno sliko ali pa napolnite okvir kamere z majhnim predmetom.

Bližinska fotografija ima več definicij. Bližinska fotografija pomeni snemanje predmetov iz manjše razdalje kot je to mogoče z običajnimi objektivi. Predmetu se lahko približamo z naslednjimi pripomočki: predlečami, vmesnimi obročki, z mehom, makro objektivi ali telekonverterji.

PREDLEČE

Najbolj enostaven in najcenejši način, da lahko izostrimo predmete je, da dodate predleče. Predleče so leče z plus-dioptrijo, podobne tistim, ki jih uporabljajo za očala pri daljnovidnih ljudeh. Predleče privijemo v sprednji navoj objektiva, tako kot filtre.

VMESNI OBROČKI

Vmesne obročke privijemo med ohišje fotoaparata in objektiv. Ne vsebujejo nobenih leč, ampak le povečajo razdaljo med optičnim središčem objektiva in ravnino filma, in tako povzročijo povečanje slike predmeta na filmu. Ker ne vsebujejo nobenih leč, ne zmanjšujejo kakovosti posnetka tako kot jo predleče. Za večjo povečavo lahko uporabite dve ali več obročkov. Vmesni obroček pritrdimo na fotoaparat enako kot objektiv.

RAZTEGLJIVI MEH

Meh je v osnovi vmesni obroček, kateremu lahko spreminjamo dolžino. Z njegovo uporabo lahko dobimo na film do 4-kratno naravno velikost predmeta s standardnim 50mm objektivom, in do 25-kratno naravno velikost predmeta pri uporabi posebnih objektivov za meh.

MAKRO OBJEKTIVI

Z makro objektivi lahko izostrimo predmet, ki je mnogo bližje kot to lahko z navadnimi objektivi. So optično optimizirani za snemanje od blizu, poleg tega pa je kvaliteta posnetkov, narejenih z makro objektivi, najboljša.                                                                                                                                                                                                              (vir.: striček google)

Vse naštete pripomočke  smo lahko v živo videli in preizkusili dne 04.03.2014,  pod vodstvom našega člana – mentroja Cigoj Marjana.

 MAKRO OBROČKI, MEHIMG_1642galss IMG_1405galss